Bojler: Legfontosabb szempontok bojler választásához

Bojler beruházása előtt több szempontot érdemes figyelembe vennünk. A bojler hol lesz elhelyezve, hány embert kell, hogy nap mint nap kiszolgáljon, azaz mekkora legyen a bojler kapacitása. Nem mindegy hogy egy- két személy számára melegíti fel a vizet akár egy két szintes családi házban 5-8 főre melegíti a vizet. Utóbbi esetben akár több bojler beszerzése is szükségessé válhat. A bojler méreteit is figyelembe kell venni olyan értelemben is hogy elférjen a helyiségben. Családi ház esetén akár két bojlert is be lehet szerelni, így biztosan nem fogy el a meleg víz. Akár azt is meg lehet csinálni ilyen esetben, hogy az egyik gázbojler, a másik villanybojler és ha esetleg az egyik közműben fennakadások lépnek fel, ott lesz a másik, így valamelyik mindig tud szolgáltatni meleg vizet, feltéve, ha pénztárcánk ezt megengedi.

Bojler

Milyen típusú bojler megfelelő a számunkra? A bojler gázzal vagy villannyal működjön? Ha a bojler gázzal működik, bélelt kéményt kell biztosítani. Ha villannyal működő bojler mellett tesszük le a voksot, akkor lehetséges, hogy külön kiállást kell létrehozni, hogy ne verje le a bojler a biztosítékot. Napelemmel működő bojler esetében már meglévő panelekhez is lehet csatlakoztatni, de ha frissen építjük ki a rendszert, számolni kell a napelemes bojler energiafogyasztásával is.

Manapság már a bojler dizájnos külsője is mérvadó és persze hogy mennyire takarékos a bojler az is meghatározó tényező. A bojler kiválasztásakor érdemes olyat választani, amire hosszú a garanciaidő, hiszen a bojler egy hosszú távú beruházás mindenki számára. Az is jó, ha olyan a bojler, amihez könnyű olcsón és gyorsan beszerezhető pótalkatrészt találni, ha esetleg a bojler valamilyen mechanizmusa elromlana.

 

Bojler beszerelése

 

A bojler beszerelését célszerű nem házilag megoldani, bármennyire is egyszerűnek tűnik! Egy ilyen elektromos eszköz beszerelése nem olcsó mulatság, de a bekötésén életek is múlhatnak, főleg gázbojler esetében. Ne spóroljunk ezen, és hívjuk ki a bojler beszereléséhez a legmegfelelőbb szakembereket. Amennyiben van régi bojler, annak elszállításáról is gondoskodni kell, ezt általában megteszik a szerelők is.

Általánosságban elmondható, hogy kis légtérben jobb a villanybojler, mert a gázbojler rengeteg oxigént elhasznál, nem beszélve arról, ha nagy űrtartalmú a bojler. Ha a bojler felmelegítette a vizet, kikapcsol magától, így energiát takarít meg nekünk, hiszen melegen tárolja a felmelegített vizet. A gázbojler nagyon elviszi az oxigént a kisebb lakásból, ráadásul, ha a szellőzés sincs jól kialakítva, komolyabb következménye is lehet a kontár munkának.

Gáz bojler szerelése

Bojler ellenőrzése

Nem árt, ha évente vagy két évente szakember átvizsgálja a bojler egészét, és átesik egy alapos vízkőtelenítésen, így élettartamát meg lehet növelni. Rengeteg márka létezik a piacon, hatalmas kínálattal. Mielőtt megvesszük a számunkra megfelelő készüléket, érdemes a feltett kérdésekre választ adni. Akár már a beszerelése előtt beszélhetünk a bojlerszerelővel, hogy mit javasol.

A bojler jó megválasztása nagyon fontos, hiszen nap mint nap használatban van. Biztosítja a meleg fürdő vizet, segítséget nyújt a főzéshez. Manapság már szinte nélkülözhetetlen eszköz, akár még pár órára is. Válasszon megfontoltan a kínálatból, mérje fel a kockázatokat, lehetőségeket és ne kapkodja el a döntést! A ház szerkezetéhez és a használathoz leginkább illő eszköz megtalálásához merjen segítséget kérni szakembertől!

The following two tabs change content below.

AdminFashion

Latest posts by AdminFashion (see all)